Bérfőzés

A bérfőzést mint fő tevékenységet végezzük üzemünkben. Ez a cefre átvételétől a kész pálinka kiadásáig való munkát foglalja magában.

Bérfőzés menete röviden

Átvétel
A cefre a főzde területére szállító járművön érkezik (ha nem áll rendelkezésére megfelelő szállítóeszköz, igénybe veheti cefreszállítás szolgáltatásunkat). A főzőmester a hozott anyagot megvizsgálja, majd papíron rögzíti annak mennyiségét és a gyümölcs fajtáját.

Betárolás
A cefreszivattyú megkímélése érdekében, az alapanyagot beszivattyúzás előtt szűrőrostán átengedjük. Eltávolításra kerülnek a magok és az esetleges idegen anyagok. Ezután szivattyú segítségével a cefre néhány perc alatt a tárolóedényből a főzőüstökbe kerül, mely főzésenként minimum (80 – 180 liter), maximum (190- 360 liter).

Lepárlás
A lepárlás egy 300 literes Hagyó-Spirit típusú egylépcsős gázüzemű berendezésen történik.

Folyamatábra

A felfűtési szakasz után, az alkohol és a víz elegye kilép az üstből és a páracsövön keresztül a finomító oszlopba kerül. Itt tányérok segítségével finomodik a párlat, az alkohol-aroma koncentrációja mindig a lehető legoptimálisabb, innen újabb páracsövön keresztül a véghűtőbe jut.

Véghűtő
Víz segítségével hőcserélőn keresztül a pára teljesen folyékony halmazállapotúvá válik. A felmelegedett hűtővíz ezután egy gyűjtőtartályba kerül. Innen egy szivattyú segítségével felhasználható a berendezés tisztítására. Ennek köszönhetően nem keverednek a különböző főzetek.

Szűrés
A véghűtőből kilépő alkohol egy szűrőn folyik át, ami felfogja a lepárláskor keletkező, nem kívánatos kozmaolajokat.

Elválasztás
Talán az egyik legfontosabb szakasza a teljes folyamatnak. Itt van lehetőség az elő- és utópárlat elválasztására, egy úgynevezett mintahagyó eszköz segítségével. A szerkezet 1 cl párlatot adagol egy pohárba, amit érzékszervi vizsgálatnak lehet alávetni. Fontos a megfelelő frakcionálás, mert az elő- és utópárlat nagy mértékben ronthatja a pálinka minőségét.

Szeszmérőgép
Amennyiben a középpárlat frakciójánál tartunk, úgy a párlatot a szeszmérőgépre engedjük, ahonnan gravitációs úton egy annak felfogásra alkalmas gyűjtőedénybe folyik.

Késztermék
A párlatot szűrt és tisztított vízzel a főzető által kívánt alkoholfokra beállítjuk, majd saját edényzetébe töltjük. A kísérő okiratok kiállítás és a fizetés után a főzető a pálinkájával távozhat.

Nyomtatható változat:  Pálinkafőzés menete “kiskáté