Cefrekészítési tanácsok

Gyümölcs
Jó cefre, és ezáltal jó pálinka, csak érett, ép, egészséges gyümölcsből készíthető. Lehetőleg olyan gyümölcsöt tegyünk a cefrés hordónkban amit meg is ennénk. Penészes, rothadt, romlásnak indult gyümölcs erjesztésével ne foglalkozzunk, mert a pálinka dohos szagú és ízű lesz. Ez a hiba utólag már nem javítható.

Kerüljük az éretlen gyümölcs cefrézését, mert ebből csak kis mennyiségű és gyenge aromájú pálinka nyerhető. Egyes vélemények szerint, ha teljes beérés előtt szedjük a gyümölcsöt, akkor ugyan kevesebb a cukortartalma viszont több az aromája. Érdemes kipróbálni.

Mosás
A cefrézendő gyümölcsöt mossuk meg, mert a felületén lévő baktériumok mérgezőek lehetnek és hibás erjedést okozhatnak, a növényvédőszer-maradványok pedig akadályozhatják a cefre erjedését. A fűből szedett gyümölcs is mosandó, mert a talajbaktériumok akrolein fertőzést okozhatnak a cefrének, ami akár “0” alkohol hozamot is eredményezhet. Az ilyen pálinka szúrós szaga, csípős íze, valamint mérgező hatása miatt nem fogyasztható. Ha ilyen cefre érkezik a főzdébe, azt meg kell semmisíteni.

Pépesítés
Az előkészített gyümölcsöt a lehetőségekhez képest ne csak daraboljuk hanem pépesítsük is. Az aromavesztés, oxidáció megakadályozás érdekében, ezt a műveletet a lehető leggyorsabban végezzük el. Aprító “pépesítő” eszközök: pl. szőlődaráló, fúrógépbe fogható habarcskeverő.

Kajszibarack és őszibarack valamint a szilva magját távolítsuk el, mert ezek magbeléből mérgező Cián-Hidrogén szabadul fel az erjedés során. A ciános pálinka fogyasztása életveszélyes és meg kell semmisíteni.

Ha nem állnak rendelkezésére a megfelelő eszközök, vegye igénybe gyümölcsmagozás és /  vagy gyümölcsaprítás szolgáltatásunkat!


Adalékanyagok hozzáadása

lásd „Adalékanyagok


Tárolás
A cefretároló edényeket használat előtt alaposan tisztítsuk ki. Ásványolajos, kátrányos, benzines vagy növényvédő-, vegyszerekkel szennyezett edények cefre tárolására nem  használhatók. Ilyen cefre főzését a szeszfőzde vezetője megtagadhatja. Tároló edény lehet  nemesacél tartály, élelmiszer minőségű műanyag hordó.

Az erjedés ideje alatt a cefrét fertőzéstől, levegőtől védeni kell. Erre a célra kiválóan alkalmas a cefre felszínére borított műanyag fólia. Biztosítani kell a fejlődő gázok szabad távozását. Legjobb eredmény állandó 17-20 °C hőmérsékleten vezetett erjesztéssel érhető el. Lehetőleg napfénytől védett helyen tárolva.

Az erjedés első szakaszában naponta többször keverjük a cefrét, később napi egy alkalom is elegendő lehet. Az erjedés nagy valószínűséggel befejeződött, ha megszűnik a gázképződés és a cefre már nem forr.

A kierjedt cefre állás közben gyorsan fertőződik, alkoholtartalma és illóanyagai pedig párolgás következtében gyorsan csökkennek. Ezért gondoskodjunk a kierjedt cefre mielőbbi lefőzéséről, vagy légmentes és hűvös helyen való tárolásáról. Ha nem tudjuk egy pár napon belül kifőzetni a cefrénket, akkor feltétlen ellenőrizzük a cefre savtartalmát, majd ha szükséges 2,8-3,2 pH közé állítsuk be, valamint vagy “telizzük” a hordót vagy tegyünk a cefre felületére fóliát és fóliára vizet.

Cefrekészítési tanács: Nyomtatható változat